tv-remote-control

Ondertiteling in audio

Ondertitels op tv te klein? Nieuw toestel leest ze voor

BRUGGE – Een toestel dat alle Nederlandstalige ondertitels voorleest, dat is het nieuwste product van Optelec in Brugge. Het bedrijf mikt daarmee in de eerste plaats op slechtzienden. “De partner hoeft nu niet meer alles voor te lezen.”

Anderstalige films, series en televisieprogramma’s volgen zonder de taal machtig te zijn, een nieuw toestel gelanceerd door Optelec in Brugge maakt dat je het kan zonder de ondertitels te lezen.

Het apparaat, dat geplaatst wordt tussen tv-decoder en televisietoestel, leest alle Nederlandstalige ondertitels gewoon voor.
99 procent foutloos “Dat gebeurt in twee fases: in een eerste fase herkent het toestel de ondertitels en zet het ze om naar bruikbare tekst voor de software, daarna gebeurt de eigenlijke omzetting naar geluid.

Primeur

Een primeur”, zegt Tom Nimmegeers van Optelec België, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hulptoestellen voor blinden, slechtzienden en dyslectici. Volgens Nimmegeers is het toestel vrijwel 99 procent foutloos, op een onbekend woord of een stukje tekst op een bleke achtergrond na. En een test bewijst dat het toestel ook snel werkt: de ondertiteling is vaak al voorgelezen wanneer de man of vrouw in beeld nog aan het praten is.

Voorlezen

Met het toestel mikt het bedrijf in de eerste plaats op die kijkers voor wie een bril niet langer volstaat. “Oplossingen om gedrukte tekst voor te lezen bestaan al lang, maar het eerste wat veel klanten vragen is: ‘Hoe kan ik opnieuw naar televisie kijken?’ In veel gevallen is het de taak van de partner om de ondertitels voor te lezen, maar dat houdt niemand langer dan een halfuur vol.”

Toch is de FoxLinq, zoals het toestel gedoopt werd, niet het eerste in zijn soort. “Maar de andere bestaande toestellen zijn veel beperkter.”
“Ze werken als een soort radio, waardoor ze alleen maar bruikbaar zijn bij rechtstreekse uitzendingen, en bovendien biedt slechts een handvol zenders die dienst aan. Ons toestel leest alle ondertitels voor, ook van opnames, video-on-demand en dvd’s.”

Gedeeltelijk vergoed

Goedkoop is het kleinood niet, met een prijs van 649 euro. “Maar verschillende Zorgverzekeraars vergoeden een gedeelte, raadpleeg daarvoor uw Zorgverzekering.”

Door: Koen Theuns
Bron: Nieuwsblad, 8 maart 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *